Projektipäällikkö kertoo: Näin rakentuu hiilineutraali ja Euroopan ympäristöystävällisin kuumasinkityslaitos

21.12.2023

Aurajoki Oy rakentaa parhaillaan Lietoon Euroopan ympäristöystävällisintä kuumasinkityslaitosta, joka aloittaa toimintansa heinäkuussa 2024. ”Kyseessä on Suomen kuumasinkitysmarkkinaa mullistava investointi, joka paitsi uudistaa tapaa tehdä kuumasinkitystä myös ottaa huomioon kattavasti vastuullisuuden eri tekijät”, kertoo hankkeen projektipäällikkö ja Aurajoen kehityspäällikkö Mikko Mäkinen. Uuden kuumasinkityslaitoksen rakentaminen on merkittävä panostus alan viimeisimmän tekniikan hyödyntämiseen sekä puhtaampaan tulevaisuuteen. Laitoksessa hyödynnettävän prosessitekniikan ansiosta se tulee mm. kuluttamaan huomattavasti vähemmän sinkkiä, energiaa ja vettä kuin nykyiset kuumasinkityslaitokset. ”Tehokas ja hiilineutraali laitos mahdollistaa entistä vastuullisemman kuumasinkityksen sekä tarkemmat ja nopeammat toimitusajat asiakkaillemme.”

Projektipäällikkönä Mäkinen huolehtii, että rakennustoimitus etenee ja prosessissa kaikki tapahtuu sovituissa puitteissa. ”Tämä on Aurajoen mittakaavassa äärimmäisen suuri projekti monessakin mielessä ja on ollut hienoa sekä jännittävää olla osana sitä. Aurajoki on rakentanut uuden tehtaan viimeksi yli 30 vuotta sitten, joten tämän hankkeen myötä olen päässyt oppimaan paljon uutta. Projekti on sisältänyt perehtymistä uudenlaiseen tekniikkaan ja täysin uuteen tapaan kuumasinkitä tuotteita – sellaiseen, mitä Aurajoella tai edes Suomen markkinoilla ei ole aiemmin nähty”, Mäkinen kuvailee.

Projekti on edennyt hyvää vauhtia ja sen on määrä valmistua reilussa puolessa vuodessa. ”Projekti on ollut yli kaksi ja puoli vuotta käynnissä alkaen siitä, kun aloitimme kontaktoimaan ensimmäisiä prosessitoimittajia ja rakennuskonsultteja. Joku voisi ajatella sen olevan pitkä aika, mutta tämän kokoluokan projektissa olemme edenneet aika vauhdilla”, Mäkinen kommentoi.

Entä miten energiatehokkuus näkyy uuden laitoksen rakentamisessa?

”Luonnollisesti olemme huomioineet meille tärkeän energiatehokkuuden projektissa ja erityisesti ympäristöön liittyvissä päästöasioissa olemme olleet tarkkoina. Heti alusta asti on otettu huomioon, että tahdomme tehdä mahdollisimman energiatehokkaan ja vähän raaka-aineita kuluttavan sekä jätteitä ja päästöjä aiheuttavan kuumasinkityslaitoksen, jonka yhdistämme automaatiotekniikalla toteutettuun kuumasinkitysprosessiin. Koska olemme vuoden 2024 alusta asti täysin hiilineutraali yritys, oli selvää, että myös uudesta laitoksesta tulee täysin hiilineutraali.”

Hanke tukee erinomaisesti Aurajoki Oy:n Vastuullinen kumppanisi -strategiaa, jonka lähtökohtana on tuottaa kestäviä ratkaisuja yrityksen asiakkaille ja olla hiilineutraali yritys vuoteen 2024 mennessä. Laitoksessa asiakkaiden tuotteisiin toteutettava kuumasinkitys on itsessään ympäristöystävällinen ja taloudellinen tapa suojata terästä ympäristöolosuhteiden aiheuttamaa korroosiota vastaan. Se antaa erittäin hyvän ja huoltovapaan suojan teräsrakenteille jopa vuosikymmeniksi pienentäen niiden elinkaarikustannusta esimerkiksi maalaukseen nähden.

Aurajoen kehityspäällikkö ja hankkeen projektipäällikkö Mikko Mäkinen uuden Liedon tehtaan edustalla.

vastuullisuus

Aurajoki Oy

on vuonna 1967 perustettu metallien pintakäsittelypalveluihin ja kokonaisuuksiin erikoistunut yritys. Tuotamme, kehitämme ja suunnittelemme taloudellisesti tehokkaita teollisia palveluita – tuotantoprosessista suunnitteluun, viimeistelyyn ja asiakastoimitukseen saakka.

Joustavana toimijana mukaudumme asiakkaamme yksilöllisiin tarpeisiin – saat meiltä koko toimitusketjun tai vain tarvitsemasi palvelun.

Lue lisää →