Aurajoki Oy investoi yli 20 M€ Euroopan ympäristöystävällisimpään kuumasinkityslaitokseen

14.4.2023

Aurajoki Oy rakentaa uuden ja täysin hiilineutraalin kuumasinkityslaitoksen Lietoon. Hanke on ainutlaatuinen Suomen mittakaavassa, sillä laitos tulee olemaan ensimmäinen laatuaan koko Pohjois-Euroopassa. Rakennustyöt alkavat toukokuussa 2023, ja uuden laitoksen on määrä käynnistää toimintansa heinäkuussa 2024. Kokonaisinvestointi on yli 20 miljoonaa euroa, ja rakennuksen toteuttaa Aurajoki Oy:lle SRV Rakennus Oy.

Uuden kuumasinkityslaitoksen rakentaminen on merkittävä panostus alan viimeisimmän tekniikan hyödyntämiseen sekä puhtaampaan tulevaisuuteen. Laitoksessa hyödynnettävän prosessitekniikan ansiosta se tulee kuluttamaan huomattavasti vähemmän sinkkiä, energiaa ja vettä kuin nykyiset kuumasinkityslaitokset. Tuotantoprosessissa hyödynnettävällä takaisinkierrätyksellä muidenkin raaka-aineiden kulutus pienenee merkittävästi ja jätettä syntyy jopa 70 % nykyistä vähemmän. Laitoksessa tullaan hyödyntämään kuumasinkitysprosessissa syntynyttä hukkalämpöä tuottamalla siitä vuositasolla arviolta 1 200 000 kWh kaukolämpöä syötettäväksi Liedon kaupungin kaukolämpöverkkoon. Lisäksi laitokseen asennetaan myöhemmin aurinkosähköjärjestelmä. Kaikki ympäristönäkökohdat huomioiden uudesta laitoksesta tulee Euroopan ympäristöystävällisiin kuumasinkityslaitos. Business Finland on myöntänyt hankkeelle investointitukea kiertotalouden investointiavustusohjelmasta.

Hanke tukee erinomaisesti Aurajoki Oy:n Vastuullinen kumppanisi -strategiaa, jonka lähtökohtana on tuottaa kestäviä ratkaisuja yrityksen asiakkaille ja olla hiilineutraali yritys vuoteen 2024 mennessä. Laitoksessa asiakkaiden tuotteisiin toteutettava kuumasinkitys on itsessään ympäristöystävällinen ja taloudellinen tapa suojata terästä ympäristöolosuhteiden aiheuttamaa korroosiota vastaan. Se antaa erittäin hyvän ja huoltovapaan suojan teräsrakenteille jopa vuosikymmeniksi pienentäen niiden elinkaarikustannusta esimerkiksi maalaukseen nähden.

”Hankkeen lähtökohtana on ollut maailman parhaan käytettävissä olevan teknologian hyödyntäminen”, kommentoi Aurajoki Oy:n toimitusjohtaja Ralf Sohlström. ”Aurajoki on tehnyt kuumasinkitystä jo 55 vuotta, ja investoimalla uusimpaan ja ympäristöystävällisimpään kuumasinkitysteknologiaan vahvistamme Aurajoen asemaa yhtenä Pohjois-Euroopan johtavana metallien pinnoittajana.”

Aurajoki Oy on vuonna 1967 perustettu metallien pintakäsittelypalveluihin ja infran teräsrakenteiden valmistamiseen erikoistunut yritys, joka on Suomen johtava alallaan. Yrityksen liikevaihto on noin 30 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä 180. Aurajoki Oy:n tehtaat sijaitsevat Aurassa, Turussa, Pirkkalassa, Lievestuoreella, Mikkelissä ja Saarijärvellä. Lisäksi yhtiöllä on yhteisyritys Daugmalessa Latviassa.

Lisätiedot:

Ralf Sohlström, toimitusjohtaja, Aurajoki Oy, puh. 040 770 2720, ralf.sohlstrom@aurajoki.fi

Mikko Mäkinen, kehityspäällikkö, Aurajoki Oy, puh. 040 844 8203, mikko.makinen@aurajoki.fi

Aurajoki Oy:n kehityspäällikkö Mikko Mäkinen (vas.) ja toimitusjohtaja Ralf Sohlström uuden laitoksen tontilla Liedossa.
Havainnekuva Liedon uudesta kuumasinkityslaitoksesta.

hiilineutraali, vastuullisuus

Aurajoki Oy

on vuonna 1967 perustettu metallien pintakäsittelypalveluihin ja kokonaisuuksiin erikoistunut yritys. Tuotamme, kehitämme ja suunnittelemme taloudellisesti tehokkaita teollisia palveluita – tuotantoprosessista suunnitteluun, viimeistelyyn ja asiakastoimitukseen saakka.

Joustavana toimijana mukaudumme asiakkaamme yksilöllisiin tarpeisiin – saat meiltä koko toimitusketjun tai vain tarvitsemasi palvelun.

Lue lisää →